Jdi na obsah Jdi na menu
 


06/24.-27.6.2017 SLOVENSKO Přechod hřebene VELKÉ a MALÉ FATRY

Slovenské hory, to je magnet, který mi stále přitahuje. Letos po loňské pauze jsem vyrazil na přechod hřebene Velké /tam jsem ještě nikdy nebyl/ a Malé Fatry a to s plnou bagáží. Původně jsem myslel teda, že budu jen na Velké Fatře, ale nějak se to seběhlo dohromady a vše mi tak krásně vycházelo, počasí přálo a tak jsem šel, šel a zjistil jsem, že hřeben Velké Fatry mám za dva dny hotový, tak jsem se přesunul ještě na dva dny na hřeben Malé Fatry.
Takže od začátku: Vlakem z Prahy jsem vyjel v pátek 23.6.2017 po 22hodině večer do Ružomberoku. Odtud busem přes Donovaly na jih do Starých Hor. No a pak už po vlastních s bagáží na zádech a stále vzhůru. Na Japeň, Královu studnu, Křížnou, Ostredok 1596m.n.m./nejvyšší vrcho/. Dál CHata pod Borišovom a odsud k nedaleké salaši na nocleh. Bylo zavřeno, ale přístřešek se tu našel solidní. Teda, jednu nevýhodu to mělo, celou noc tu rachtaly myši. Dokonce mi prokousaly petku s vodou a tak jsem byl ráno na suchu. Měl jsem štěstí, novou jsem sehnal od skupinky z  Hradce, která nocovala nedaleko. Tímto jim ještě jednou děkuji. V neděli ráno pokračuji na Ploskou, Minčol, nádherný Rakytov, Močidlá, Smrekovicu, Vtáčnik, Tlstá hora a dolů do Ružomberoku. Došel jsem ke stanici Rybárpole a deset minut na to mi v 19hod. jede vlak do Strečna, není o čem přemýšlet - nastupuji a jedu. Vystupuji v Nezbudské Lúčce u Strečna, tady poblíž nocleh. V pondělí ráno vyrážím z 350m.n.m., opět je vedro. Tahnu 4litry vody, na hřebeni asi nikde nebude a vzhledem k letošnímu suchu je to asi jasné. S nějakým pramínkem nelze hned tak počítat. Poslední občerstvení bude Chata pod Suchým a naštěstí to tak i dopadlo. Chata je ve výšce 1050metrů. Tady jsem doplnil zásoby a dal si kofolu na ex, jedno pivko a kotlík kapustnice. Padlo to do mně, jak kdybych týden nejed. Dál pokračuji na Suchý vrch, Stratenec, Malý Kriváň, Pekelník a konečně jsem na nejvyšším vrcholu Malé Fatry a to je Velký Fatranský Kriváň 1709m.n.m., musím přiznat - mám dost. Blíží se večer a tak volím variantu noclehu. Vzhledem, k tomu, že fouká silný vítr, sejdu níže mezi kosodřevinu a to k Chatě Pod Chlebom. Ráno hurá na hřeben do sedla za Hromovým na východ slunce. Je kolem páté ráno a nikde nikdo. Slunce postupně nasvěcuje okolní travnaté vrchy, stále fouká, ale teplota je super. Fotím a kochám se okolními pohledy za jasné oblohy. Snídaně v trávě, to si nechám líbit. Jsem ve výšce 1600m.n.m. Vydávám se na Poludňový Grůň, jdu po žluté, úbočím Stohu na rozcestí Medziholie. Výstup na jedinečný vápencový vrchol Rozsutec, dolů na sedlo Medzirozsutce a po modré tur. značce na Horné a Dolné Diery po lávkách mezi vodopády. Z Bieleho potoka na Těrchovů. Je 13,50 a světe div se, za 15minut mi jede bus do Žiliny a tam přecházím na vlakové nádraží, zjistit jak to bude s odjezdem na Prahu. Dobrá zpráva, je 15,02hod. a v 15,12hod. vyjíždí vlak na Prahu. Není co řešit, kupuji jízdenku a hurá na Prahu a do Kladna. Doma jsem ve 21,45hod, no není to super spojení?
Když budu rekapitulovat, tak jediné mínus za celé čtyři dny byl nedostatek vody na hřebeni. Takže nutno tahat 3-4litry vody, kór když je teplo, jako bylo. Ale každý máme individuální spotřebu. Jinak super krajina, výhledy, počasí a ta květena, to se nevidí.
Bylo to 100kilometrů chůze s převýšením 5820metrů, za čtyři dny. Bylo to na doraz, ale stálo to za to.                                      L.R.

Fota z VELKÉ FATRY jsou ZDE

Fota z MALÉ FATRY jsou ZDE

Fota tamní květeny jsou ZDE

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aktivní dovolená

(J. a Z. , 30. 6. 2017 13:47)

Luboši, moc pěkné. Ty jsi sportovní vytrvalec a navíc svoji cestu dokážeš ještě takhle pěkně zdokumentovat. Držíme palce a přejeme Ti hodně úspěchu na dalších wandrech.
Jarka a Zdeněk P.