Jdi na obsah Jdi na menu
 


04/duben - Velikonční Šumava

  Cílovou oblastí naší velikonoční expedice byla v letošním roce střední Šumava a její podhůří. Jako základnu jsme zvolili hospodu U Němečka v osadě Dobrá na Šumavě. Osada se nachází v blízkosti Mrtvého luhu na úpatí kopce Stožec. Počasí nám neskutečně přálo. Na Kvildě a u pramene Vltavy se v lyžařských stopách proháněli běžkaři a v podhůří kolem rozvodněných říček se slunili pěšáci a cyklisté.
  Z naší základny jsme pořádali pěší a cyklistické výpravy. Hlavní náplní výpravy (viz.následující fotogalerie) bylo splutí částí několika šumavských řek. První řekou byla Teplá Vltava v jarním sjížděném úseku z Borové Lady do Polky a Horní Vltavice s cílem v Lenoře. Další úseky řeky nejsou v tomto ročním období pro splouvání přístupné. Řeka v plném korytu protékala krásnou náhorní planinou a její ostré zarostlé zákruty nepříjemně překvapili některé nepřipravené jedince.
  Další den jsme autobusem přejeli do povodí řeky Otavy. Splutí, které jsme zahájili na soutoku Vydry a Křemelné, se účastnily pouze rafty a tři zavřené pevné lodě. Všechny tři lodě z důvodu nefunkčních, doma vyrobených špric-dek, ve vlnách nabíraly vodu a pod Zdí nářků plavaly. Fílův kajak bohužel odplaval nadobro. Střední a spodní část řeky již splouvaly i otevřené lodě. Plavbu jsme končili v Sušici.
  Škoda, že nezbyl čas na říčku Ostružnou.
  Poslední velikonoční řekou byla Blanice. Horní úsek pod zříceninou hradu Hus neměl dostatek vody vhodný pro splutí a tak jsme si část krásného údolí prošli pěšky. Splouvat jsme začali až pod přehradou v Husinci. Pohodovou rekreační plavbu zpestřenou několika jezy jsme ukončili ve Strunkovicích nad Blanicí.
  Letošní velikonoce se po stránce krajiny, sjízdnosti řek a hlavně parádnímu počasí vydařily a určitě se nám podařilo důstojně uctít památku zakladatele našeho oddílu pana Štefana Kovačika. A Štefan to určitě z krásného čistého nebe sledoval.
  Za příjemnou společnost všem účastníkům děkují Ďuzna a Boženka . 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář